Saturday 14 January 2012

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Resipi Istimewa Ramadhan - Kurma Ayam

Kurma Ayam 

Bahan-bahan: 

1 ekor ayam (dipotong 4 atau 8)
3 biji ubi kentang (dipotong 4)
1 biji bawang besar (dipotong 4)
8 biji bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
3 biji buah keras (dikisar)
1 sudu besar kaskas (dikisar)
1 sudu besar kismis (dikisar)
1 sudu besar kacang badam (dikisar)
4 sudu besar serbuk rempah kurma (dicampurkan dengan sedikit air panas)
3 biji cili hijau
1 cawan susu Ideal (dicampurkan dengan 1 biji jus limau nipis)
Minyak sapi
3 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Daun pudina
Daun pandan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air 

Cara Menyediakan:

  • Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang merah (dihiris), bawang putih (dihiris), halia (dihiris), kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, daun pudina dan daun pandan sehingga harum. 
  • Masukkan rempah kurma dan bahan-bahan yang telah dikisar. 
  • Tumis sehingga pecah minyak.  
  • Masukkan ayam, ubi kentang dan sedikit air. Rebus sehingga empuk.  
  • Masukkan cili hijau, asam keping garam dan gula. 
  • Masukkan susu Ideal yang telah dicampurkan dengan jus limau nipis. 
  • Rebus seketika dan matikan api.

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Johor - Puding Ros bersama Kacang Pistacho Gula Hangus

Puding Ros bersama Kacang Pistacho Gula hangus 

Bahan-bahan: 

2 cawan          Susu ideal
4 sudu besar Tepung jagung
1 biji               Telur kuning
1 cawan          Gula
1 sudu kecil   Esen ros
2 titik              Pewarna makanan (Merah)
50 gram         Kacang pistacho
½ cawan        Gula

Cara Menyediakan: 
  • Pukulkan susu ideal bersama dengan telur kuning, 1 cawan gula, esen ros dan pewarna merah dan masakkan diatas api. Pastikan api sederhana dan kacau sentiasa sehingga likat dan mendidih.
  • Masukkan didalam acuan dan sejukkannya.
  • Panaskan kuali leper dan masukkan gula dan cairkan gula sehingga keperang-perangan.
  • Matikan api dan kacau sehingga gula menjadi warna gangsa.
  • Tuangkan gula keatas kacang pistacho dan biarkan sejuk.
  • Cincangkan gula bersama kacang pistacho yang telah keras dan taburkan diatas pudding sebelum dihidangkan.

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Johor - Ikan Cod Panggang Bersama Kuah Pecal

Ikan Cod Panggang Bersama Kuah Pecal 

Bahan-bahan:

                        Ikan Cod tanpa tulang
                        Jus lemon
                        Garam
                        Lada Putih

10 biji                         Cili padi (dikisar)
4 ulas              Bawang putih (dikisar)
5 ulas              Bawang merah (dikisar)
3cm                 Cekur (dikisar)
4 helai                        Daun cekur dihiris nipis
1 cawan          Susu ideal
                        Garam dan Gula secukup rasa

Cara Menyediakan: 
  • Perahkan sedikit jus lemon diatas ikan Kod dan taburkan lada putih dan garam. Panggang ikan diatas kuali leper dengan menggunakan sedikit minyak.
  • Setelah masak, ketepikan dan sediakan kuah.
  • Rebuskan susu ideal dan masukkan cekur, cili padi, bawang putih dan bawang merah yang dikisarkan tadi.
  • Rebuskan sehingga mendidih dan likat dan masukkan daun cekur, garam dan gula secukup rasa.
  • Tuangkan keatas ikan yang telah dipanggang dan hidangkan bersama dengan sayuran panggang pilihan anda.

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Johor - Kambing Briyani

Kambing Briyani 

Bahan-bahan:

1 kg                 Daging Kambing (lamb)
5 sudu besar Minyak sapi
5 sudu besar             Rempah kari daging (dicampur dengan air panas)
3 sudu besar             Rempah garam masala
4 sudu besar Cili boh
5 biji               Bawang merah (dikisar)
6 ulas              Bawang putih (dikisar)
5cm                 Halia (dikisar)
½ cawan        Badam (dikisar)
2 sudu besar             Kas-kas (dikisar)
2 biji               Cili hijau (dikisar)
100gram        Daun pudina (dikisar)
3 sudu besar Madu
1 tin                Tomato puri
2 cawan          Susu ideal
½ cawan        Kacang gajus (digoreng)
½ cawan        Kismis (digoreng)
                        Lada hitam dan garam secukup rasa
  
Cara Menyediakan: 

  • Dengan menggunakan sedikit air, rebuskan daging kambing sehingga empuk.
  • Panaskan minyak sapi didalam kuali dantumiskan cili boh dan kessemua bahan-bahan yang telah dikisar. 
  • Tumiskan sehingga keperang-perangan dan masukkan rempah kari dan garam masala. Masukkan daging kambing dan kacau sehingga rata. 
  • Masukkan tomato puri, madu dan susu ideal. 
  • Masak sehingga kuah menjadi pekat. 
  • Taburkan kismis dan gajus yang telah digoreng.

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Johor - Nasi Briyani

Nasi Briyani 

Bahan-bahan:

3 cawan          Beras basmathi
2 cawan          Susu ideal
1 cawan          Air
½ cawan        Air mawar
3 sudu besar Minyak sapi
5 biji               Bawang merah (dikisar)
4 ulas              Bawang putih (dikisar)
4 biji               Buah keras (dikisar)
1 sudu besar Kas-kas (dikisar)
1 biji               Cili hijau (dikisar)
2 batang         Serai (dititik)
1 helai            Daun pandan
3 senduk        Kuah kambing briyani
                        Bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan biji pelaga
                        Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan: 

  • Panaskan minyak sapi dan tumiskan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan biji pelaga sehingga harum dan masukkan daun pandan dan serai bersama bahan-bahan yang telah dikisar.
  • Tumis sehingga keperang-perangan. Matikan api. 
  • Masukkan bahan-bahan yang telah ditumis didalam periuk nasi dan masukkan beras, susu ideal, air dan air mawar. 
  • Masakkan nasi.
  • Setelah nasi masak, tuangkan kuah briyani Kambing didalam periuk nasi.
  • Ratakan nasi dan biarkan selama 20 minit sebelum dihidang makan.