Wednesday, 17 August 2011

Ideal Celebrity Chef (Episode 1): Terengganu - Nasi Hujan Panas

Nasi Hujan Panas

Bahan-bahan

2 cawan            Beras basmathi
1 ½ cawan        Susu ideal
1 cawan            Air
5 sudu besar  Minyak sapi
                           Daun pandan
                           Kulit kayu manis
                           Buah pelaga
                           Bunga cengkih
                           Bunga lawang
8 biji                Bawang merah (dikisar)
7 ulas              Bawang putih (dikisar)
6 biji                Buah keras (dikisar)
2 cm                Halia (dikisar)
                        Pewarna kuning, merah dan hijau

Cara Menyediakan
  • Cairkan Minyak sapi didalam kuali dan tumiskan daun pandan, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang. 
  • Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan tumiskan sehingga harum.
  • Matikan api. Masukkan beras, susu ideal dan air didalam periuk nasi.
  • Masukkan bahan-bahan yang telah ditumis tadi.
  • Masak nasi menggunakan rice cooker.
  • Setelah nasi masak, titikkan pewarna keatas nasi ditempat yang berlainan. Biarkan selama 5 minit dan gemburkan nasi.

No comments:

Post a Comment