Wednesday, 17 August 2011

Ideal Celebrity Chef (Episode 1): Terengganu - Ayam Pachok


Ayam Pachok

Bahan-bahan

1kg                  ayam bahagian dada (dipotong dadu)
2sudu besar   serbuk biji ketumbar
1sudu kecil     serbuk Jintan manis
1sudu kecil     rempah masak (campuran buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih)
10 biji             bawang merah (dikisar)
5sudu besar   cili boh
30gm              gula nisan/kabung/Melaka
1sudu besar   gula
1sudu kecil     garam
2 cawan          susu ideal
1sudu besar   kerisik
Tomato ceri dan Zucchini (untuk hiasan)
Tempurung atau sabut kelapa untuk memanggang

Cara Menyediakan
  • Sediakan rempah perapan dahulu. Tumiskan cili boh didalam kuali dengan menggunakan sedikit minyak. 
  • Masukkan bawang merah, serbuk rempah masak, serbuk biji ketumbar dan serbuk Jintan manis dan tumiskan sehingga harum.
  • Masukkan susu ideal, gula, gula nisan, kerisik dan garam. Kacaukan sehingga pekat. 
  • Sejukkan  rempah seketika dan perapkan ayam diadalam rempah selama lebih kurang 15 minit. 
  • Cucukkan ayam pada lidi satay dan panggangkan menggunakan sabut atau tempurung kelapa sehingga masak.

No comments:

Post a Comment