Tandoori Chicken Skewers with Salad and Mint Chutney
Bahan-bahan Ayam:
Ayam bahagian dada dipotong dadu
Lada benggala (capsicum) dipotong dadu
1 tin Susu ideal
1 biji Lemon (diperah jus)
10 ulas bawang putih (dikisar)
4 sudu besar Serbuk cili
1 sudu besar Garam masala
Garam, Gula dan Lada putih secukup rasa
Bahan-bahan Salad campuran:
Bawang besar (dipotong bulat)
Cili hijau (dihiris kasar)
Seikat Daun pudina (dikisar)
2 biji Cili hijau (dikisar)
1 ½ cawan Susu ideal
3 biji limau nipis diambil jus
Lada putih dan garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
Ayam.
- Campurkan susu ideal bersama jus lemon dan Biarkan bersama 10 minit ataupun sehingga susu menjadi likat.
- Perapkan ayam bersama bawang putih, serbuk cili, garam masala, susu ideal yang telah likat, garam, gula, lada putih secukup rasa.
- Perap selama 30 minit. Cucukkan ayam yang telah diperap pada lidi sate dan selang selikan dengan lada benggala yang telah dipotong dadu.
- Panggang ayam menggunakan arang sehingga masak.
Salad Campuran
- Campurkan susu ideal bersama jus limau. Biarkan selama 2 jam atau sehingga pekat.
- Susunkan salad campuran bersama bawang besar dan cili hijau.
- Didalam mangkuk yang lain, campurkan daun pudina, cili hijau, garam, gula, susu ideal yang telah pekat dan lada putih secukup rasa.
Hidangkan bersama ayam dan salad.
No comments:
Post a Comment