Friday, 19 August 2011

Ideal Celebrity Chef (Episode 2): Pulau Pinang - Tandoori Chicken Skewers bersama Salad & Mint Chutney

Tandoori Chicken Skewers with Salad and Mint Chutney

Bahan-bahan Ayam:

                        Ayam bahagian dada dipotong dadu
                        Lada benggala (capsicum) dipotong dadu
1 tin                Susu ideal
1 biji                Lemon (diperah jus)
10 ulas            bawang putih (dikisar)
4 sudu besar Serbuk cili
1 sudu besar  Garam masala
                        Garam, Gula dan Lada putih secukup rasa

Bahan-bahan Salad campuran:

                        Bawang besar (dipotong bulat)
                        Cili hijau (dihiris kasar)
Seikat              Daun pudina (dikisar)
2 biji                Cili hijau (dikisar)
1 ½ cawan     Susu ideal
3 biji                limau nipis diambil jus
                        Lada putih dan garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

Ayam. 
  • Campurkan susu ideal bersama jus lemon dan Biarkan bersama 10 minit ataupun sehingga susu menjadi likat.
  • Perapkan ayam bersama bawang putih, serbuk cili, garam masala, susu ideal yang telah likat, garam, gula, lada putih secukup rasa.
  • Perap selama 30 minit. Cucukkan ayam yang telah diperap pada lidi sate dan selang selikan dengan lada benggala yang telah dipotong dadu.
  • Panggang ayam menggunakan arang sehingga masak.

Salad Campuran
  • Campurkan susu ideal bersama jus limau. Biarkan selama 2 jam atau sehingga pekat.
  • Susunkan salad campuran bersama bawang besar dan cili hijau.
  • Didalam mangkuk yang lain, campurkan daun pudina, cili hijau, garam, gula, susu ideal yang telah pekat dan lada putih secukup rasa.

Hidangkan bersama ayam dan salad.

No comments:

Post a Comment