Wednesday, 24 August 2011

Ideal Celebrity Chef (Episode 3): Selangor - Deep Fried Stuff Crab with Butter Sauce


Deep Fried Stuff Crab with Butter Sauce

Bahan-bahan:

Ketam
Cengkerang ketam (dibersihkan)
800 gram       Isi ketam
5 ulas              Bawang putih (dikisar)
2 sudu                        Mentega
5 biji                Telur
2 sudu besar  Tepung jagung
Lada putih dan garam secukup rasa
Minyak masak
  
Sos Butter:
5 sudu besar  Mentega
10 ulas            Bawang putih (dikisar)
5 biji                Cili padi (dicincang)
1 tangkai        Daun kari
1 tin                Sudu ideal
Lada putih, Garam dan Gula secukup rasa

Cara Menyediakan:
  • Cairkan mentega didalam kuali dan tumiskan bawang putih, tumis sehingga keperang-perangan dan masukkan isi ketam dan goreng seketika.
  • Masukkan lada putih dan garam secukup rasa.
  • Pukulkan telur bersama tepung jagung.
  • Masukkan isi ketam tadi kedalam cengkerang dan tuangkan sedikit bancuhan telur.
  • Gorengkan didalam minyak panas sehingga telur dimasak.

Sos butter
  • Cairkan mentega dan tumiskan bawang putih, daun kari dan cili padi.
  • Masukkan susu ideal, lada putih, garam dan gula secukup rasa.
  • Hidangkan sos bersama ketam.

No comments:

Post a Comment