Rendang Ayam Ipoh bersama Crepe
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam (dipotong 12)
7 ulas Bawang merah (dikisar)
1 biji Bawang besar (dikisar)
4 ulas Bawang putih (dikisar)
2cm Halia (dikisar)
3 batang Serai (dikisar)
3cm Lengkuas (dikisar)
2cm Kunyit (dikisar)
5biji Cili padi (dikisar)
4 sudu besar Cili boh
2 sudu besar Kerisik
1 cawan Susu ideal
3 helai Daun kunyit
Cara Menyediakan:
- Masukkan ayam didalam kuali bersama bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masukkan susu ideal dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan kerisik dan masak sehingga kering.
- Masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus.
- Hidang kan bersama dengan crepe.
Crepe
Bahan-bahan:
2 cawan Tepung gandum
2 biji Telur
Secubit Garam
2 cawan Susu ideal
Cara Menyediakan
- Pukul telur bersama susu ideal dan masukkan kedalam tepung gandum sedikit demi sedikit, gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan secubit garam.
- Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak dan tuangkan adunan crepe.
- Pastikan api tidak begitu panas dan lakukan kangkah yang sama sehingga habis.
- Hidangkan crepe yang panas bersama dengan rendang.
No comments:
Post a Comment