Monday 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 1): Birthday Party - Ayam Panggang

Ayam Panggang

BAHAN-BAHAN:

Ayam yang belum dipotong
7 biji Bawang merah dikupas kulit
5 biji Bawang merah (dikisar)
1 labu Bawang putih (dikisar)
1 sudu besar Lada hitam (dikisar)
1 batang Herba Rosemary (dicincang)
8 sudu besar Sos barbeque
1 sudu besar Serbuk cili
1 sudu besar Mustard
3 sudu besar Madu
Garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:

  • Pastikan ayam dibersihkan dahulu, kemudian panaskan ketuhar pada suhu 170°C
  • Campurkan semua bahan-bahan lain kedalam mangkuk dan gaulkan sehingga sebati.
  • Sapukan bahan-bahan perap di luaran ayam dan dibawah lapisan kulit. Masukkan ayam kedalam ketuhar selama 15 minit. 
  • Selepas minit ke 15 keluarkan ayam dan sapukan bahan-bahan perapan keatas ayam sekali lagi, masukkan ayam ke dalam ketuhar selama 15 minit dan lakukan langkah tersebut sekali lagi. 
  • Selepas 45 minit keluarkan ayam dari ketuhar dan biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment