Monday 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 1): Birthday Party - Salad Kentang

Salad Kentang

BAHAN-BAHAN:

10 biji Ubi Kentang (direbus dan dikupas kulit)
1 biji Bawang Kuning (dicincang)
7 ulas Bawang Putih (dicincang)
300gm Daging Cincang
6 sudu besar Mayonis
Daun Bawang (dicincang)
Lada putih
Garam

CARA PENYEDIAAN:


  • Rebuskan ubi kentang sehingga empuk dan buangkan air rebusan, kemudian potong dadu .
  • Tumiskan bawang putih yang telah dicincang didalam kuali leper dengan menggunakan sedikit minyak.
  • Selepas bau harum, masukkan daging cincang.
  • Pastikan daging cincang digoreng sehingga garing.
  • Campurkan daging cincang bersama kentang dan gaulkan sehingga rata.
  • Campurkan mayonis, bawang, daun bawang, lada putih dan garam secukup rasa.
  • Gaulkan sehingga rata dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment