Monday 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 3): Grillin & Thrillin - Kambing Bakar


Kambing Bakar

BAHAN- BAHAN:

Kambing bahagian kaki
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Halia (dikisar)
Jintan Manis (dikisar)
Jintan putih (dikisar)
Serbuk Kari daging
Serbuk cili
Sos pudina / daun pudina (dikisar)
Madu
Sos barbeque
Lada hitam (dikisar)
Herba Rosemary
Coca cola
Garam
Mentega

CARA PENYEDIAAN: 
  • Campurkan semua bahan-bahan yang telah dikisah dan rempah ratus dan kacaukan sehinga rata. 
  • Perapkan Kambing dengan bahan-bahan tersebut. 
  • Panggangkan kambing selama 1 ½ jam. 
  • Sapukan sos perapan setiap 15 minit sehingga Kambing siap dimasak. 
  • Hiris nipis sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment