Monday 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 3): Grillin & Thrillin - Cous Cous ala Timur Tengah


Cous Cous ala Timur Tengah

BAHAN-BAHAN:

500gm Cous cous (sejenis bijiri yang dibuat menggunakan tepung suji)
4 sudu besar Mentega
3 sudu besar Herba campuran (kering atau segar)
2 sudu besar Serbuk cili
Bawang putih (dikisar)
Serbuk pati ayam
Sos cili
Kacang gajus
Bawang kuning (dipotong bulat)
800ml Air masak

CARA PENYEDIAAN:
  • Cairkan mentega dan tumiskan bawang putih. 
  • Masukkan herba campur dan kacang gajus. 
  • Masukkan pula serbuk cili dan tumiskan sehingga harum. 
  • Masukkan sos cili dan serbuk pati ayam. 
  • Masukkan air dan tunggu sehingga mendidih. 
  • Selepas mendidih taburkan cous cous perlahan-lahan dan kacaukan sehingga cous cous serap kesemua air. 
  • Pastikan api perlahan. 
  • Selepas cous cous kembang dan kering tutupkan api dan taburkan bawang. 
  • Kacaukan sekali lagi sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment