Bread Pudding Pisang bersama Sos Vanila
BAHAN-BAHAN:
Pudding roti
1 buku besar roti putih
5 biji telur
800ml susu segar
½ cawan gula kastor
3 sudu besar tepung custard
100gm mentega
7 biji pisang rastali / emas (dipotong nipis)
4 sudu besar mentega kacang
250gm coklat masakan (dicairkan)
Sos Vanila
1 liter susu segar
5 sudu besar tepung custard
1 biji kuning telur
½ cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
CARA PENYEDIAAN:
Puding roti
- Panaskan ketuhar pada suhu 170°C.
- Sapukan sedikit mentega pada loyang.
- Sapukan mentega dan mentega kacang pada kedua-dua belah roti dan pontongkan 4.
- Dalam mangkuk yang berlainan pukulkan telur, gula kastor, susu segar dan tepung custard sehingga sebati.
- Susunkan roti yang telah dipotong kedalam loyang, selepas susun lapisan pertama susunkan pisang diatas roti dan tuangkan sedikit coklat keatasnya.
- Tuangkan pula sedikit bancuhan telur tadi, lakukan langkah sama pada lapisan kedua dan seterusnya dan akhiri dengan lapisan roti bersama coklat dan bancuhan telur tadi.
- Masukkan kedalam ketuhar dan bakar selama 45 minit.
Sos Vanila
- Sediakan sos vanila sambil menunggu pudding siap dimasak.
- Pukulkan semua bahan-bahan sehingga sebati. Masukkan kedalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan.
- Kacaukan sos sehingga pekat dan mendidih. Padamkan api dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan bersama pudding roti.
No comments:
Post a Comment