Monday 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 4): Pot Luck - Ayam Masak Rose


Ayam Masak Rose

BAHAN-BAHAN:

2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng
Minyak masak
3 biji Bunga lawang
6 biji Buah pelaga
6 biji Bunga cengkih
3 batang Kulit kayu manis
2 genggam Cili kering (dikisar)
10 biji Bawang merah (dikisar)
6 biji Bawang putih (dikisar)
2 cm Halia (dikisar)
2 batang Serai (dikisar)
1 cm Lengkuas (dikisar)
2 cm Kunyit hidup (dikisar)
5 biji Buah keras (dikisar)
2 sudu besar Kas-kas (dikisar)
2 sudu besar Biji ketumbar (dikisar)
1 sudu besar jintan putih (dikisar)
1 sudu besar Jintan manis (dikisar)
1 tin Sup tomato
Gula
Garam

CARA PENYEDIAAN:
  • Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis. 
  • Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak. 
  • Masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng. 
  • Setelah mesra, masukkan sup tomato, garam dan gula. 
  • Hidangkan bersama nasi jagung.


No comments:

Post a Comment