Ayam Masak Rose
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng
Minyak masak
3 biji Bunga lawang
6 biji Buah pelaga
6 biji Bunga cengkih
3 batang Kulit kayu manis
2 genggam Cili kering (dikisar)
10 biji Bawang merah (dikisar)
6 biji Bawang putih (dikisar)
2 cm Halia (dikisar)
2 batang Serai (dikisar)
1 cm Lengkuas (dikisar)
2 cm Kunyit hidup (dikisar)
5 biji Buah keras (dikisar)
2 sudu besar Kas-kas (dikisar)
2 sudu besar Biji ketumbar (dikisar)
1 sudu besar jintan putih (dikisar)
1 sudu besar Jintan manis (dikisar)
1 tin Sup tomato
Gula
Garam
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis.
- Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak.
- Masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng.
- Setelah mesra, masukkan sup tomato, garam dan gula.
- Hidangkan bersama nasi jagung.
No comments:
Post a Comment