Monday 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 6): Kids Party - Cupcake Coklat Chip

Cupcake Coklat Chip

BAHAN-BAHAN:

Kek
250gm tepung gandum
250gm mentega
200gm gula perang halus
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
4 sudu besar sirap maple
4 biji telur
½ cawan susu segar

Aising
500gm krimwell
200gm susu pekat
5 sudu besar sirap maple
2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu kecil esen vanilla

CARA PENYEDIAAN:
  • Pukulkan mentega bersama 100gm gula perang sehingga kembang. 
  • Asingkan setelah kembang, dan pukulkan pula telur bersama 100gm gula perang sehingga kembang. 
  • Campurkan serbuk penaik dan serbuk kulit kayu manis kedalam tepung gandum. 
  • Masukkan campuran tepung kedalam adunan mentega sedikit demi sedikit diselang-selikan dengan adunan telur. Gaulkan sehingga sebati. 
  • Masukkan sirap maple dan susu. 
  • Tuangkan adunan kedalam cawan kertas dan bakar selama 15 minit pada suhu 180°C.

Aising:
  • Sambil menunggu kek masak, sediakan aising dengan memukul krimwell menggunakan mesin pemukul pada tahap maksimum selama 5 minit. 
  • Selepas 5 minit masukkan susu pekat, esen vanilla, sirap maple dan serbuk kulit kayu manis, pukulkan sehingga sebati. 
  • Campurkan pewarna pilihan anda dan sedia untuk dihias.
  • Selepas kek siap dibakar tunggu sehingga sejuk sebelum menghiaskan.

No comments:

Post a Comment