Yee Mee Goreng bersama Ayam Bijan
BAHAN-BAHAN:
Yee mee
8 biji bawang putih (dikisar)
3 sudu besar kicap manis pekat
Minyak bijan
Serbuk lada putih
Cendawan shitake (dicelur)
Sayur pak choy (dicelur)
Serbuk pati ayam
Sedikit air
Ayam bahagian dada (dibelah 2)
1 biji telur
Sedikit tepung gandum
Biji bijan
Lada hitam kasar
Serbuk cili kasar
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan sedikit minyak masak dan minyak bijan kedalam kuali. tumiskan bawang putih sehingga harum.
- Masukkan sedikit air dan kicap.
- Masukkan serbuk lada putih dan pati ayam.
- Masukkan yee mee dan gorengkan sehingga yee mee lenbut. Hidangkan diatas pinggan bersama cendawan dan sayur yang telah dicelur.
- Panaskan sedikit minyak didalam kuali leper.
- Celupkan ayam kedalam tepung, kemudian celupkan pula kedalam telur yang telah dipukul dan dicampurkan dengan sedikit garam dan celupkan kedalam bijan, lada hitam dan serbuk cili dan gorengkan sehingga masak.
- Hiriskan ayam dan taburkan keatas mee tadi.
No comments:
Post a Comment