Monday, 15 August 2011

Rasa-Rasa (Episode 7): Dinner Party - Yee Mee Goreng bersama Ayam Bijan


Yee Mee Goreng bersama Ayam Bijan

BAHAN-BAHAN:

Yee mee
8 biji bawang putih (dikisar)
3 sudu besar kicap manis pekat
Minyak bijan
Serbuk lada putih
Cendawan shitake (dicelur)
Sayur pak choy (dicelur)
Serbuk pati ayam
Sedikit air
Ayam bahagian dada (dibelah 2)
1 biji telur
Sedikit tepung gandum
Biji bijan
Lada hitam kasar
Serbuk cili kasar


CARA PENYEDIAAN:
  • Panaskan sedikit minyak masak dan minyak bijan kedalam kuali. tumiskan bawang putih sehingga harum. 
  • Masukkan sedikit air dan kicap. 
  • Masukkan serbuk lada putih dan pati ayam. 
  • Masukkan yee mee dan gorengkan sehingga yee mee lenbut. Hidangkan diatas pinggan bersama cendawan dan sayur yang telah dicelur.
  • Panaskan sedikit minyak didalam kuali leper. 
  • Celupkan ayam kedalam tepung, kemudian celupkan pula kedalam telur yang telah dipukul dan dicampurkan dengan sedikit garam dan celupkan kedalam bijan, lada hitam dan serbuk cili dan gorengkan sehingga masak. 
  • Hiriskan ayam dan taburkan keatas mee tadi.

No comments:

Post a Comment