Otak-otak
Bahan-bahan:
1 kg Isi ikan tenggiri (dipotong dadu)
500g Isi udang
2 biji Telur
10 biji Buah keras (dikisar)
1 cawan Susu ideal
3 sudu besar Cili boh
2 batang Serai (umbut dikisar)
6 ulas Bawang putih (dikisar)
3 biji Bawang Merah (dikisar)
1 cm Lengkuas (dikisar)
1cm Kunyit hidup (dikisar)
Daun limau purut (dihiris nipis)
Daun kunyit (dihiris nipis)
Garam dan Gula secukup rasa
Daun pisang
Cara Menyediakan:
- Kisar isi ikan bersama telur, garam dan gula sehingga lumat.
- Kemudian, masukkan isi udang dan gaulkan sehingga sebati.
- Panaskan susu ideal didalam periuk dan masukkan buah keras, cili boh, serai, lengkuas, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.
- Masak sehingga pekat. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, campurkan bahan ikan yang telah dikisar tadi.
- Gaulkan sehingga sebati, dan balutkan didalam daun pisang atau tuangkan kedalam mangkuk kecil.
- Kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment