Monday, 5 September 2011

Ideal Celebrity Chef (Episode 5): Melaka - Otak-otak


Otak-otak

Bahan-bahan:
1 kg                 Isi ikan tenggiri (dipotong dadu)
500g               Isi udang
2 biji                Telur
10 biji             Buah keras (dikisar)
1 cawan          Susu ideal
3 sudu besar Cili boh
2 batang         Serai (umbut dikisar)
6 ulas              Bawang putih (dikisar)
3 biji                Bawang Merah (dikisar)
1 cm                Lengkuas (dikisar)
1cm                 Kunyit hidup (dikisar)
                        Daun limau purut (dihiris nipis)
                        Daun kunyit (dihiris nipis)
                        Garam dan Gula secukup rasa
                        Daun pisang

Cara Menyediakan:
  • Kisar isi ikan bersama telur, garam dan gula sehingga lumat.
  • Kemudian, masukkan isi udang dan gaulkan sehingga sebati.
  • Panaskan susu ideal didalam periuk dan masukkan buah keras, cili boh, serai, lengkuas, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.
  • Masak sehingga pekat. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, campurkan bahan ikan yang telah dikisar tadi.
  • Gaulkan sehingga sebati, dan balutkan didalam daun pisang atau tuangkan kedalam mangkuk kecil.
  • Kukus selama 15 minit.

No comments:

Post a Comment