Saturday, 14 January 2012

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Johor - Puding Ros bersama Kacang Pistacho Gula Hangus

Puding Ros bersama Kacang Pistacho Gula hangus 

Bahan-bahan: 

2 cawan          Susu ideal
4 sudu besar Tepung jagung
1 biji               Telur kuning
1 cawan          Gula
1 sudu kecil   Esen ros
2 titik              Pewarna makanan (Merah)
50 gram         Kacang pistacho
½ cawan        Gula

Cara Menyediakan: 
  • Pukulkan susu ideal bersama dengan telur kuning, 1 cawan gula, esen ros dan pewarna merah dan masakkan diatas api. Pastikan api sederhana dan kacau sentiasa sehingga likat dan mendidih.
  • Masukkan didalam acuan dan sejukkannya.
  • Panaskan kuali leper dan masukkan gula dan cairkan gula sehingga keperang-perangan.
  • Matikan api dan kacau sehingga gula menjadi warna gangsa.
  • Tuangkan gula keatas kacang pistacho dan biarkan sejuk.
  • Cincangkan gula bersama kacang pistacho yang telah keras dan taburkan diatas pudding sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment