Kurma Ayam 
Bahan-bahan: 
1 ekor ayam (dipotong 4 atau 8)
  3 biji ubi kentang (dipotong 4)
  1 biji bawang besar (dipotong 4)
  8 biji bawang merah (dikisar)
  4 ulas bawang putih (dikisar)
  1 inci halia (dikisar)
  3 biji buah keras (dikisar)
  1 sudu besar kaskas (dikisar)
  1 sudu besar kismis (dikisar)
  1 sudu besar kacang badam (dikisar)
  4 sudu besar serbuk rempah kurma (dicampurkan dengan sedikit air panas)
  3 biji cili hijau
  1 cawan susu Ideal (dicampurkan dengan 1 biji jus limau nipis)
  Minyak sapi
  3 biji bawang merah (dihiris)
  4 ulas bawang putih (dihiris)
  1 inci halia (dihiris)
  Kulit kayu manis
  Buah pelaga
  Bunga cengkih
  Bunga lawang
  Daun pudina
  Daun pandan
  Garam dan gula secukup rasa
  Sedikit air 
Cara Menyediakan:
- Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang merah (dihiris), bawang putih (dihiris), halia (dihiris), kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, daun pudina dan daun pandan sehingga harum.
- Masukkan rempah kurma dan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan sedikit air. Rebus sehingga empuk.
- Masukkan cili hijau, asam keping garam dan gula.
- Masukkan susu Ideal yang telah dicampurkan dengan jus limau nipis.
- Rebus seketika dan matikan api.
 
nak tya anis ader resepi nasi bukhari (nasi arab).
ReplyDeletethanks anis.
Yummy Anis!!! Keep on posting yr wonderful recipes n yr "real" home-cooking videos!
ReplyDeleteNahiella