Ikan Cod Panggang Bersama Kuah Pecal
Bahan-bahan:
Ikan Cod tanpa tulang
Jus lemon
Garam
Lada Putih
10 biji Cili padi (dikisar)
4 ulas Bawang putih (dikisar)
5 ulas Bawang merah (dikisar)
3cm Cekur (dikisar)
4 helai Daun cekur dihiris nipis
1 cawan Susu ideal
Garam dan Gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
- Perahkan sedikit jus lemon diatas ikan Kod dan taburkan lada putih dan garam. Panggang ikan diatas kuali leper dengan menggunakan sedikit minyak.
- Setelah masak, ketepikan dan sediakan kuah.
- Rebuskan susu ideal dan masukkan cekur, cili padi, bawang putih dan bawang merah yang dikisarkan tadi.
- Rebuskan sehingga mendidih dan likat dan masukkan daun cekur, garam dan gula secukup rasa.
- Tuangkan keatas ikan yang telah dipanggang dan hidangkan bersama dengan sayuran panggang pilihan anda.
No comments:
Post a Comment