Saturday 14 January 2012

Ideal Celebrity Chef (Episode 6): Johor - Ikan Cod Panggang Bersama Kuah Pecal

Ikan Cod Panggang Bersama Kuah Pecal 

Bahan-bahan:

                        Ikan Cod tanpa tulang
                        Jus lemon
                        Garam
                        Lada Putih

10 biji                         Cili padi (dikisar)
4 ulas              Bawang putih (dikisar)
5 ulas              Bawang merah (dikisar)
3cm                 Cekur (dikisar)
4 helai                        Daun cekur dihiris nipis
1 cawan          Susu ideal
                        Garam dan Gula secukup rasa

Cara Menyediakan: 
  • Perahkan sedikit jus lemon diatas ikan Kod dan taburkan lada putih dan garam. Panggang ikan diatas kuali leper dengan menggunakan sedikit minyak.
  • Setelah masak, ketepikan dan sediakan kuah.
  • Rebuskan susu ideal dan masukkan cekur, cili padi, bawang putih dan bawang merah yang dikisarkan tadi.
  • Rebuskan sehingga mendidih dan likat dan masukkan daun cekur, garam dan gula secukup rasa.
  • Tuangkan keatas ikan yang telah dipanggang dan hidangkan bersama dengan sayuran panggang pilihan anda.

No comments:

Post a Comment