Kambing Briyani 
Bahan-bahan:  
1 kg                 Daging Kambing (lamb)
  5 sudu besar Minyak sapi
  5 sudu besar             Rempah kari daging (dicampur dengan air panas)
  3 sudu besar             Rempah garam masala
  4 sudu besar Cili boh
  5 biji               Bawang merah (dikisar) 
  6 ulas              Bawang putih (dikisar)
  5cm                 Halia (dikisar) 
  ½ cawan        Badam (dikisar)
  2 sudu besar             Kas-kas (dikisar)
  2 biji               Cili hijau (dikisar)
  100gram        Daun pudina (dikisar) 
  3 sudu besar Madu
  1 tin                Tomato puri
  2 cawan          Susu ideal
  ½ cawan        Kacang gajus (digoreng)
  ½ cawan        Kismis (digoreng)
                          Lada hitam dan garam secukup rasa
    Cara Menyediakan: 
- Dengan menggunakan sedikit air, rebuskan daging kambing sehingga empuk.
- Panaskan minyak sapi didalam kuali dantumiskan cili boh dan kessemua bahan-bahan yang telah dikisar.
- Tumiskan sehingga keperang-perangan dan masukkan rempah kari dan garam masala. Masukkan daging kambing dan kacau sehingga rata.
- Masukkan tomato puri, madu dan susu ideal.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Taburkan kismis dan gajus yang telah digoreng.
 
No comments:
Post a Comment