Kambing Briyani
Bahan-bahan:
1 kg Daging Kambing (lamb)
5 sudu besar Minyak sapi
5 sudu besar Rempah kari daging (dicampur dengan air panas)
3 sudu besar Rempah garam masala
4 sudu besar Cili boh
5 biji Bawang merah (dikisar)
6 ulas Bawang putih (dikisar)
5cm Halia (dikisar)
½ cawan Badam (dikisar)
2 sudu besar Kas-kas (dikisar)
2 biji Cili hijau (dikisar)
100gram Daun pudina (dikisar)
3 sudu besar Madu
1 tin Tomato puri
2 cawan Susu ideal
½ cawan Kacang gajus (digoreng)
½ cawan Kismis (digoreng)
Lada hitam dan garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
- Dengan menggunakan sedikit air, rebuskan daging kambing sehingga empuk.
- Panaskan minyak sapi didalam kuali dantumiskan cili boh dan kessemua bahan-bahan yang telah dikisar.
- Tumiskan sehingga keperang-perangan dan masukkan rempah kari dan garam masala. Masukkan daging kambing dan kacau sehingga rata.
- Masukkan tomato puri, madu dan susu ideal.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Taburkan kismis dan gajus yang telah digoreng.
No comments:
Post a Comment